Jan Žďánský 1. 10. 2018

Některé věci jsou staré jako lidstvo samo a pořád patří k tomu nejlepšímu, co je v dnešní době k dispozici. Sušené maso je přesně takový případ. I přes nejmodernější gely, tyčinky a prášky je sušené maso jednou z nejlepších potravin v poměru hmotnost/výživová hodnota/energie.

Některé věci jsou staré jako lidstvo samo a pořád patří k tomu nejlepšímu, co je v dnešní době k dispozici. Sušené maso je přesně takový případ. I přes nejmodernější gely, tyčinky a prášky je sušené maso jednou z nejlepších potravin v poměru hmotnost/výživová hodnota/energie.

Usušit si doma vlastní várku masa není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Pokud disponujete sušičkou na ovoce, tak je to dokonce velice snadné. Maso se dá sušit i v horkovzdušné troubě, ale s tím nemám osobní zkušenost, protože používám právě sušičku. Samozřejmě dnes není žádný problém koupit kus sušeného bizona, krávy, krůty a snad i klokana. Jenže abych se přiznal, mě z těch kupovaných skoro žádné nechutná. Buď není přes nesmyslné koření cítit nic víc než pálení na jazyku, nebo to s chutí masa nemá moc společného. No a taky to není úplně levná svačinka.  

Zkoušel jsem řadu receptů. Na sladko, na slano, pálivé, přírodní, ale nakonec jsem se vrátil na začátek k úplně jednoduchému receptu, který mi chutná nejvíc. Snadná příprava je tak bonus navíc. Co se týče masa, všeobecně se doporučuje hovězí zadní. To mohu potvrdit. Kravský zadek je fajn, ale zkusil jsem usušit různé maso a nikdy to nedopadlo špatně. Ať hovězí, nebo vepřové, přední, zadní, nebo kotleta, jediné, co je k sušení nutné, je, aby bylo maso libové. Jednoduše to bílé musí z masa pryč. Důkladné čištění je tak z celé přípravy asi nejnáročnější.

Postup je tedy následující. Aby se maso lépe krájelo, dám ho třeba na půl hodiny do mrazáku. Ono se chladem trochu zatáhne a tenké plátky se lépe odkrajují. Krájím na 3-5mm silné plátky (vždy přes vlákna) podle toho, co mi ostří nože dovolí. Ostrý nůž je základ! Marináda se skládá ze sojové omáčky a worchesteru v poměru 3:1, česneku a pepře. Někdy přidám trochu soli, když se mi zdá sojovka málo slaná, ale to už záleží na chuti. S množstvím marinády je to podle odhadu. Nechci zadělat celou sušičku, takže marinuju tak, aby bylo maso obalené a ne aby plavalo. Přes noc to nechám uležet v lednici a dám sušit. Při 70°C trvá sušení 7-8 hodin, během kterých občas proházím jednotlivá patra sušičky, aby sušení probíhalo rovnoměrně.

Sušením maso ztratí skoro dvě třetiny své hmotnosti. V konkrétním případě to znamená, že pro tento článek jsem koupil 760g falešné svíčkové a z toho nasušil 300g. Běžné porci 150g masa tak odpovídá 60g sušeného. A v těchto 60g máte necelých 200kcal a asi 30g kvalitních bílkovin, nějaké železo, atd. Závěrem ještě doporučím myslet na tyto počty a podle toho balit a dávkovat porce. Znuděnému člověku ve stanu se snadno stane, že spořádá půl kila masa a ani o tom neví. A to si pak v sobě povezete opravdu dlouho….

SHARE

support:
inzerce inzerce